Шинжлэх ухаан, технологи, инновац дэмжигч

Хоолоо ямар тосонд шарах вэ?

Timesmn@gmail.com
2024/11/18

Тос нь хоолны чанар, амтанд нөлөөлдөг. Найрлагаасаа хамааран тос бүр өөр заавартай байдаг. Тухайлбал, шарах зориулалтаар ашиглах, ямар хэмд шарах, энэ нь эрүүл мэндэд хэрхэн нөлөөлж байгааг тодорхойлдог.

ROSBIOTECH их сургуулийн Гастрономийн менежментийн хөтөлбөрийн тэргүүн, брэнд тогооч, телевизийн хөтлөгч Григорий Мосин Gazeta.Ru-д энэ тухай тайлбарлав.

Чидун жимсний тос нь ханаагүй тосны хүчил, антиоксидант, витамин агуулдаг бөгөөд зүрх, судсанд хамгийн тустай гэж үздэг. Харьцангуй халалт багатай буюу 190-220°С учраас оливын тосыг салат, амтлагч, хүнсний ногоо, загасны мах шарах, жигнэх зэрэгт хэрэглэхэд тохиромжтой.

“Кокосын тос нь бодисын солилцоонд тустай, эрчим хүчээр хангадаг ханасан тосны хүчлийг агуулдаг. Гэсэн хэдий ч энэ нь холестерины хэмжээг нэмэгдүүлэх боломжтой. Халах цэг нь цэвэршүүлэх зэргээс хамаарч 177 ° C-аас 232 ° C хооронд хэлбэлздэг. Энэ тос нь ази хоол хийх, жигнэх, дунд зэргийн халуунд хуурч хэрэглэхэд тохиромжтой.

Наранцэцэгийн тос нь онцгой амтгүй, өндөр халалттай байдаг. Цэвэршүүлсэн тосны хувьд ойролцоогоор 225 ° C байдаг тул өндөр хэмд хайруулын тавган дээр хоол хийхэд маш сайн тохирдог. Наранцэцэгийн тос нь омега-6 зэрэг олон ханаагүй тосны хүчил агуулдаг. Гэсэн хэдий ч эдгээр хүчлүүдийн хэт их хэмжээ нь хортой бөгөөд тосонд агуулагдах ханаагүй өөх тос нь халах үед исэлддэг. Өндөр температурт хортой нэгдлүүд үүсэхгүйн тулд цэвэршүүлсэн тосыг сонгох нь дээр.

Авокадо тос нь ханаагүй өөх тос, антиоксидантаар баялаг. Энэ нь ойролцоогоор 270 ° C халах цэгтэй. Энэ нь өндөр хэмд хайруулын тавган дээр шархад хамгийн тогтвортой тосны нэг юм.

Хушганы тос нь омега-3 тосны хүчил, антиоксидант агуулдаг. Гэхдээ 160-180 хэмд халдаг тул өндөр хэмд хуурч хэрэглэхэд тохиромжгүй. Энэ тосыг салатанд эсвэл бэлэн хоолонд нэмэлт болгон хэрэглэхэд хамгийн сайн.

Газрын самрын тос нь витамин Е, антиоксидант агуулдаг бөгөөд саармаг амттай боловч зарим хүмүүст харшлын урвал үүсгэдэг. Халах цэг нь нэлээд өндөр (230 ° C) тул мах, загасыг хуурахад тохиромжтой.

Гүнжидийн тос нь витамин Е, антиоксидант агуулдаг бөгөөд самрын тааламжтай амт, үнэртэй байдаг. Өвөрмөц амттай учир бүх хоолонд хэрэглэхгүй байж болох ч дунд зэргийн хэмд ази хоол, шарсан ногоо, мах зэрэгт тохиромжтой. Халах цэг - 210 ° C.

“Хамгийн эрүүл тосыг ч гэсэн хоолны дэглэмд илүүдэл илчлэг, өөх тосноос зайлсхийхийн тулд дунд зэрэг хэрэглэх ёстой гэдгийг санах нь чухал” гэж Мосин зөвлөсөн юм.

З.БАТЦЭЦЭГ

Эх сурвалж: “Зууны мэдээ” сонин

2024 ОНЫ АРВАННЭГДҮГЭЭР САРЫН 18. ДАВАА ГАРАГ. № 223 (7467)


0
angry
0
care
0
haha
0
liked
0
love
0
sad
0
wow

Шинэ мэдээ
ШАВЖНЫ ЭРЛЭГ... 4 цагийн өмнө
ТУСГАЙ ХАМГААЛАЛТТАЙ ГАЗАР НУТГИЙН ХАМГААЛАЛТЫН ЗАХИРГААДЫН ЗӨВЛӨЛДӨХ… 6 цагийн өмнө
Засгийн газрын ээлжит хуралдаанаас гаргасан шийдвэрийг танилцуулж байн… 8 цагийн өмнө
Гурван өдрийн турш үргэлжилнэ 9 цагийн өмнө
​ Цөлжилттэй тэмцэх дэлхийн хамтын үйлсэд Монгол Улс идэвхтэй хувь нэ… Өчигдөр
Замын хөдөлгөөнд соёлтой боловсон оролцохыг уриалж байна Өчигдөр
Бүгд Найрамдах Итали Улсын Ерөнхийлөгч Сэржо Маттарэлла ирэх жил Монго… Өчигдөр
Арлын Панам дэлхийн анхаарлыг шинэ түвшинд гаргахыг зорьж байна Өчигдөр
Х.Нямбаатар: 100-4200 кВт-ын зуухтай ӨЭМТ, хорооны байруудыг ирэх жил … 2025/12/01
Ерөнхийлөгч У.Хүрэлсүх төрийн айлчлал хийхээр Бүгд Найрамдах Итали Улс… 2025/12/01
Н.Наранбаатар: Хүүхдийн хэвтэн эмчлүүлэх орыг нэмэгдүүлж, 1280 ор дэлг… 2025/12/01
Xяналтын камер хүний эрх зөрчих хэрэгсэл болжээ 2025/11/28
COP17 Бэлчээр, хээрийн экосистем дэлхийн эх газрын 50%-ийг бүрдүүлдэг.… 2025/11/28
Улаанбаатар хотын ууган хийд Данбадаржайлин хийдийг хуучин дүр төрхөөр… 2025/11/27
​ Эрээн хотын гаалийн талбайд 8000 тонн, “Тавантолгой түлш” компани… 2025/11/25
Эрүүгийн хуулийн 13.14 дүгээр заалт Үндсэн хуультай зөрчилдөж байна уу… 2025/11/25
УУР АМЬСГАЛЫН ӨӨРЧЛӨЛТИЙН АСУУДЛААР МОНГОЛ УЛС, ШВЕЙЦАРЫН ХОЛБООНЫ УЛС… 2025/11/24
Академич Содовсүрэнгийн Нарангэрэлд “Чингис хаан” тэргүүн зэргийн одон… 2025/11/20
А.Амартүвшин: Сандал, ширээгүйн улмаас 12 сургууль бүрэн хүчин чадлаар… 2025/11/20
“Хүнсний хувьсгал”-ын дүнд 53 үйлдвэр ашиглалтад орж, 1,000 гаруй хүнс… 2025/11/19