Шинжлэх ухаан, технологи, инновац дэмжигч

Хоолоо ямар тосонд шарах вэ?

Timesmn@gmail.com
2024/11/18

Тос нь хоолны чанар, амтанд нөлөөлдөг. Найрлагаасаа хамааран тос бүр өөр заавартай байдаг. Тухайлбал, шарах зориулалтаар ашиглах, ямар хэмд шарах, энэ нь эрүүл мэндэд хэрхэн нөлөөлж байгааг тодорхойлдог.

ROSBIOTECH их сургуулийн Гастрономийн менежментийн хөтөлбөрийн тэргүүн, брэнд тогооч, телевизийн хөтлөгч Григорий Мосин Gazeta.Ru-д энэ тухай тайлбарлав.

Чидун жимсний тос нь ханаагүй тосны хүчил, антиоксидант, витамин агуулдаг бөгөөд зүрх, судсанд хамгийн тустай гэж үздэг. Харьцангуй халалт багатай буюу 190-220°С учраас оливын тосыг салат, амтлагч, хүнсний ногоо, загасны мах шарах, жигнэх зэрэгт хэрэглэхэд тохиромжтой.

“Кокосын тос нь бодисын солилцоонд тустай, эрчим хүчээр хангадаг ханасан тосны хүчлийг агуулдаг. Гэсэн хэдий ч энэ нь холестерины хэмжээг нэмэгдүүлэх боломжтой. Халах цэг нь цэвэршүүлэх зэргээс хамаарч 177 ° C-аас 232 ° C хооронд хэлбэлздэг. Энэ тос нь ази хоол хийх, жигнэх, дунд зэргийн халуунд хуурч хэрэглэхэд тохиромжтой.

Наранцэцэгийн тос нь онцгой амтгүй, өндөр халалттай байдаг. Цэвэршүүлсэн тосны хувьд ойролцоогоор 225 ° C байдаг тул өндөр хэмд хайруулын тавган дээр хоол хийхэд маш сайн тохирдог. Наранцэцэгийн тос нь омега-6 зэрэг олон ханаагүй тосны хүчил агуулдаг. Гэсэн хэдий ч эдгээр хүчлүүдийн хэт их хэмжээ нь хортой бөгөөд тосонд агуулагдах ханаагүй өөх тос нь халах үед исэлддэг. Өндөр температурт хортой нэгдлүүд үүсэхгүйн тулд цэвэршүүлсэн тосыг сонгох нь дээр.

Авокадо тос нь ханаагүй өөх тос, антиоксидантаар баялаг. Энэ нь ойролцоогоор 270 ° C халах цэгтэй. Энэ нь өндөр хэмд хайруулын тавган дээр шархад хамгийн тогтвортой тосны нэг юм.

Хушганы тос нь омега-3 тосны хүчил, антиоксидант агуулдаг. Гэхдээ 160-180 хэмд халдаг тул өндөр хэмд хуурч хэрэглэхэд тохиромжгүй. Энэ тосыг салатанд эсвэл бэлэн хоолонд нэмэлт болгон хэрэглэхэд хамгийн сайн.

Газрын самрын тос нь витамин Е, антиоксидант агуулдаг бөгөөд саармаг амттай боловч зарим хүмүүст харшлын урвал үүсгэдэг. Халах цэг нь нэлээд өндөр (230 ° C) тул мах, загасыг хуурахад тохиромжтой.

Гүнжидийн тос нь витамин Е, антиоксидант агуулдаг бөгөөд самрын тааламжтай амт, үнэртэй байдаг. Өвөрмөц амттай учир бүх хоолонд хэрэглэхгүй байж болох ч дунд зэргийн хэмд ази хоол, шарсан ногоо, мах зэрэгт тохиромжтой. Халах цэг - 210 ° C.

“Хамгийн эрүүл тосыг ч гэсэн хоолны дэглэмд илүүдэл илчлэг, өөх тосноос зайлсхийхийн тулд дунд зэрэг хэрэглэх ёстой гэдгийг санах нь чухал” гэж Мосин зөвлөсөн юм.

З.БАТЦЭЦЭГ

Эх сурвалж: “Зууны мэдээ” сонин

2024 ОНЫ АРВАННЭГДҮГЭЭР САРЫН 18. ДАВАА ГАРАГ. № 223 (7467)


0
angry
0
care
0
haha
0
liked
0
love
0
sad
0
wow

Шинэ мэдээ
УИХ-ын Ерөнхий нарийн бичгийн дарга Б.Баасандорж оролцлоо 1 цагийн өмнө
О.Энхбаатар: Өвөр гүнтийн замыг шинэчлэхээр гурван удаа тендер зарласа… 3 цагийн өмнө
Ордын хувь хэд вэ, “Ордон”-ы хуйвалдаан хэнийх вэ?! 4 цагийн өмнө
Нөөцийн махны өргөтгөсөн худалдаа болно 2025/04/04
Сүрьеэ өвчний оношилгоо, эмчилгээ нь харьяалал харгалзахгүй, үнэ төлбө… 2025/04/04
Олон жил гацсан бохир усны "Туул-1" коллекторын шугам угсралтын ажлыг … 2025/04/04
Ховор элементийн төлөө хошуурах нь... 2025/04/04
Туул усан цогцолбор 50-100 сая метр.куб ус хуримтлуулах хүчин чадалтай… 2025/04/04
Австралийн Элчин сайдыг “Найрамдал” медалиар шагналаа 2025/04/03
Дүүрэг, хороодын Засаг дарга нартай сар болгон уулзаж, санал солилцоно 2025/04/03
“Эрдэнэс Тавантолгой” 2024 оны үлдсэн ногдол ашгийг энэ сард олгоно 2025/04/03
Нийслэлийн 18 байршилд олон түвшний уулзвар барина 2025/04/03
З.Төмөртөмөө: Дахин төлөвлөлтийн улмаас хохирсон иргэдийг түр орон суу… 2025/04/03
Дэлхийн 76 улсын цагдаагийн байгууллага ашигладаг “MD-Video AI” програ… 2025/04/03
Улаанбаатар хотод хэрэгжүүлэх 24 мега төслийг олон улсын “ФИДИК” гэрээ… 2025/04/02
Нийслэлийн 2025 оны зам засвар, шинэчлэлийн ажил эхэллээ 2025/04/02
2026 оныг “Боловсролыг дэмжих жил” болголоо 2025/04/02
Аялал жуулчлалыг нэмэгдүүлэх, олон орны хоолны соёлыг таниулах, “UB fo… 2025/04/02
Засгийн газрын хуралдаанаас гаргасан шийдвэрийг танилцуулж байна 2025/04/02
Органик амьд бордоо хэрэгтэй 2025/04/02